Jedzenie w Bułgarii jest naprawdę dobre. O ile nie trafisz do totalnie podłego hotelu czy restauracji, to najesz się dobrze i do syta. Jakich regionalnych specjałów warto skosztować?

Bułgarskie specjały

  • gulasz podawany w kociołku, w którym został przygotowany – przepyszne pikantne danie o konsystencji gęstej zupy z dużą ilością cebuli, mięsa i grzybów
  • sałatka szopska – popisowa sałatka bułgarska na bazie pomidorów, zielonego ogórka i… sera podobnego do fety. Szczególnie ten ostatni składnik sprawia, że po powrocie do Polski nadal tęsknisz za tą prostą przekąską. Rewelacja!
  • owoce morza – warto skosztować właśnie tutaj, bo są stosunkowo tanie. Dla fanów – gratka.
  • ryby – niesamowity wybór morskich ryb, pycha!
  • owoce – wszystko czego dusza zapragnie!

Ciasta i słodycze

Jedynym zawodem okazały się ciasta. Najszerzej dostępne są ciężkie, lecz suche ciasta w formie biszkoptu przekładanego najróżniejszymi kremami. Zapychające i średnio smaczne. Lepiej zainwestuj w lody (te najczęściej kupuje się nie na kulki, lecz na wagę).

Więcej o cenach

Ile kosztuje wyżywienie w Bułgarii? Stosunkowo niewiele. Zobacz wpis na temat cen w Bułgarii.

A może do Czarnogóry?

Już zasmakowałeś bułgarskich potraw? Podobną kuchnię możesz znaleźć w Czarnogórze oraz Bośni i Hercegowinie. Polecam!